sol-alado

PREZENTARE INTERNAŢIONALĂ

Cea mai largă toleranță în cea mai strictă independență

SIMBOLUL

cruz-rcO cruce aurită având un trandafir roșu în centru. Crucea reprezintă corpul uman iar trandafirul înflorind simbolizează sufletul în procesul său de evoluție.

NATURA

man-womanMișcare internaţională filozofică, inițiatică și tradițională, non-sectară, non-religioasă, apolitică şi deschisă în egală măsură bărbaților şi femeilor, fără deosebire de rasă, religie sau poziţie socială.

SCOPUL

amorc-glpPerpetuarea învăţăturilor filozofice care au fost adoptate de către Roza-Crucieni de-a lungul secolelor. Aceste învățături se referă la misterele universului, ale naturii și ale omului însuși.

NUMĂRUL DE MEMBRI

number-rcÎn jurul a 250.000 în întreaga lume.

ORIGINEA TRADIŢIONALĂ

escola-misteriosTradiţia rozacruciană provine din Şcolile de Mistere ale Egiptului antic, din timpul dinastiei a XVIII-a, cu aproximativ 1500 de ani înainte de era creştină. În aceste şcoli, a căror existenţă este acum recunoscută de majoritatea istoricilor şi egiptologilor, Iniţiaţii se întâlneau cu scopul de a studia misterele Creaţiei – de unde vine şi cuvântul „misticism”, ceea ce înseamnă literalmente „studiu al misterelor”. De-a lungul timpului, acest studiu a dat naştere unei gnoze care s-a transmis în continuare în Grecia antică, în Imperiul Roman şi în Europa medievală pentru a fi, în sfârşit, preluată de Roza-Crucienii din secolul al XVII-lea.

ORIGINEA ISTORICĂ

manifest-rcPe plan pur istoric, în 1623 Roza-Crucienii au părăsit anonimatul lor şi s-au făcut cunoscuţi în Franţa prin intermediul unei placarde afişate pe străzile din Paris: „Noi, Delegați ai Colegiului principal al Roza-Crucii, facem un sejur vizibil şi invizibil în acest oraş…”. Cu câţiva ani mai înainte, ei au pus în circulaţie trei Manifeste destinate gânditorilor acelor vremuri: „Fama Fraternitatis” (1614), „Confessio Fraternitatis” (1615) şi „Nunta Chimică a lui Christian Rosenkreutz” (1616). În martie 2001, A.M.O.R.C. a publicat un al patrulea Manifest: „Positio Fraternitatis Rosae Crucis”, urmat de un altul în 2014: „Appellatio Fraternitatis Rosae Crucis”. În secolul al XVIII-lea, a existat o legătură strânsă între Roza-Cruce şi Francmasonerie, dar aceste două organizaţii sunt acum pe deplin independente. De la începutul secolului al XX-lea, A.M.O.R.C. susţine Ordinul Martinist Tradiţional, mişcare ce provine de la filozoful francez Louis-Claude de Saint Martin (1743-1803).

REAPARIŢIA

H-S-LÎn 1909, Harvey Spencer Lewis (1883-1939), ezoterist american care se interesa de mai mulţi ani de rozacrucianism, s-a dus la Toulouse pentru a se întâlni cu Roza-Crucienii din Franţa, unde Ordinul era aproape adormit. Ei l-au iniţiat şi i-au încredinţat misiunea de a reactiva Ordinul în Statele Unite, în scopul de a-l reintroduce în Europa atunci când condiţiile ar fi mai favorabile (spectrul Primului Război mondial începea să se schiţeze). Harvey Spencer Lewis şi-a îndeplinit misiunea şi i-a dat Ordinului numele de „Antiquus Mysticusque Ordo Rosae Crucis” (Anticul şi Mistic Ordin al Roza-Crucii), punând astfel în evidenţă originile sale istorice şi tradiţionale. După cel de-al Doilea Război mondial, A.M.O.R.C. s-a răspândit treptat în întreaga lume.

STRUCTURA ACTUALĂ

world-rcÎn prezent, A.M.O.R.C. se extinde în întreaga lume. Acesta cuprinde numeroase jurisdicţii, fiecare acoperind – dincolo de frontiere – toate ţările cu aceeași limbă. Astfel, există jurisdicţii de limbă engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană, greacă, rusă, limbi scandinave, japoneză etc. Sediul fiecărei jurisdicţii, denumit în mod tradiţional „Mare Lojă”, este condus de un Mare Maestru ales pentru un termen de cinci ani, care poate fi înnoit. În ansamblul său, Ordinul este supervizat de un Consiliu Suprem compus din Marii Maeştri ai tuturor jurisdicţiilor şi care este plasat sub preşedinţia Imperatorului, ales de asemenea pentru un termen de cinci ani, care poate fi înnoit. (Termenul „Imperator”, care era deja folosit în secolul al XVIII-lea, provine din expresia latină „Imperare sibi”, care înseamnă „Stăpânire de sine”).

ÎNVĂŢĂTURILE

book-rcPână în 1909, învăţăturile rozacruciene erau transmise doar pe cale orală şi în locuri păstrate în secret. Acesta este motivul pentru care Ordinul a fost considerat odinioară ca fiind o societate secretă. De atunci, aceste învăţături au fost realizate şi în scris, iar acum sunt prezentate sub formă de monografii, care sunt trimise membrilor Ordinului în fiecare lună, sau pot fi accesate prin intermediul internetului. Învăţăturile se eșalonează pe douăsprezece grade, fiecare dintre ele fiind dedicat studiului unor teme filozofice sau mistice importante: natura Divinului, originea universului, structura materiei, conceptele de timp şi spaţiu, legile vieţii, scopul evoluţiei, sufletul uman şi atributele sale, fazele conştiinţei, fenomenele psihice, misterele morţii, ale vieţii de dincolo şi ale reincarnării, simbolismul tradiţional… De asemenea, aceste învăţături conţin multe experienţe dedicate însuşirii de tehnici fundamentale în materie de misticism: relaxarea, concentraţia, crearea mentală, meditaţia, alchimia spirituală…

ÎNTÂLNIRILE FRATERNE

afilie-sePe lângă învăţăturile scrise pe care Rozacrucienii le studiază în casele lor, cei care doresc se pot reuni în Loji unde se desfăşoară activităţi colective. Scopul acestor întâlniri este de a permite fiecăruia schimbul liber de idei pe subiecte culturale şi filozofice. În aceste locuri sunt de asemenea transmise iniţierile rozacruciene care, chiar dacă nu sunt obligatorii, sunt totuşi recomandate din cauza interesului lor spiritual. Subliniem de asemenea faptul că A.M.O.R.C. realizează cu regularitate convenţii unde membrii săi pot să se întâlnească la nivel regional, naţional, internaţional sau mondial. Indiferent de amploarea acestora, toate servesc drept cadru pentru activităţi mistice şi fraterne.

PERSONAJE CELEBRE

book-rcÎn secolele trecute, mulţi oameni celebri au fost membri ai Ordinului Roza-Cruce sau au fost în contact cu acesta. Printre ei: Paracelsus (1493-1541), Francis Bacon (1561-1626), Michael Maier (1568-1622), Robert Fludd (1574-1637), Jacob Böhme (1575-1624), Comenius (1592-1670), René Descartes (1596-1650), Elias Ashmole (1617-1692), Baruch Spinoza (1632-1677), Isaac Newton (1642-1727), Wilhelm Leibniz (1646-1716), Benjamin Franklin (1706-1790), Contele de Saint-Germain (1696?-1784), Cagliostro (1743-1795), Michael Faraday (1791-1867), Joséphin Péladan (1858-1918), Claude Debussy (1862-1918), Marie Corelli (1864-1924), Papus (1865-1916), Érik Satie (1866-1925), François Jollivet-Castelot (1868-1937), Nicolas Roerich (1874-1947), Édith Piaf (1915-1963), Yves Klein (1928-1962) etc. În prezent, A.M.O.R.C. are în continuare în rândul membrilor săi gânditori, oameni de ştiinţă şi artişti de renume, dar ei îşi păstrează de obicei anonimatul.

ÎN ROMÂNIA

ANTICUL ȘI MISTIC ORDIN AL ROZA-CRUCII (A.M.O.R.C.) este o mișcare filozofică, inițiatică și tradițională mondială care își îndeplinește misiunea în cadrul Tradiției antice a Roza-Crucienilor.

A.M.O.R.C. se divizează în lume pe jurisdicții lingvistice, Administrația română înființată în 2015 ca Ordinul Roza-Cruce A.M.O.R.C. fiind aceea care controlează și conduce activitățile Ordinului în România și oriunde se vorbește limba română.

Ordinul Roza-Cruce A.M.O.R.C. este constituit, din punct de vedere legal, ca organizație non-profit (asociație) și respectă toate regulile care disciplinează o astfel de activitate. Administrația de limbă română, în baza unui acord de afiliere, s-a afiliat la Sediul Suprem al Ordinului Roza-Cruce A.M.O.R.C., cel care supraveghează activitățile Ordinului în întreagă lume și căruia Administrația de limba română îi este astfel subordonată.

Ordinul Roza-Cruce A.M.O.R.C. în conformitate cu deviza sa, «Cea mai largă toleranță în cea mai strictă independență»,  precizează că nu are niciun fel de legătură cu alte mișcări din România care își revendică relaționări cu Tradiția Rozacruciană sau cu Rozacrucianismul într-un sens larg, chiar dacă aceste mișcări folosesc în denumirea lor cuvântul Rozacruce sau alt termen asemănător (rozacrucian, rozicrucian, etc.). Oricum, Ordinul Roza-Cruce A.M.O.R.C. le respectă pe toate și nu interferează cu activitățile lor.